Den dagen Hellners skidor väger 500 kg och har egen vilja röstar vi på Hellner.

Rolf-Göran vann med 44,6 % av rösterna och Hellner som kom tvåa var aldrig ens nära. ”Roffe” låg på mellan 50-60 % av rösterna redan från början och Hellner knappade in sista timmarna men kom inte upp i mer än 28,9 %.

”Roffe” är unik. Han tog EM-Guld, leder världscupen, är etta på världsrankingen och nu Jerringprisvinnare! Aldrig förr har ridsporten fått så mycket publicitet som nu och okunskapen om ridsport blir fruktansvärt tydlig i kommentarer på nätet:

”Vem är Rolf-Göran Bengtsson?”

”Är hästhoppning en sport?”

”Hästen borde vunnit priset!”

”Varför får en så liten sport vara med och tävla?”

Det är frestande att avfärda sådana kommentarer som dumheter eftersom de, milt uttryckt, tyder på en enorm okunskap. Frågan är vad som egentligen är hönan och ägget? Är folk okunniga för att ridsporten får så låg publicitet i media? Eller får ridsporten låg publicitet för att folk är så okunniga?

Sportjournalisterna brukar skylla på att ridsporten inte är någon publiksport – man kan ju tycka att drygt 44 % av rösterna tyder på att det finns en publik därute trots allt. En publik som vill se och läsa om sin sport precis som andra sportintresserade.

Okunskapen ställer till det för ridsporten på många sätt – vi ser exempel på det till vardags i vårt arbete med politikerna som väljer att satsa på annan sport istället för att sätta sig in i vad ridningen tillför.

Vår sport är unik. Se på åldersspridningen – i klubben har vi medlemmar som är mellan 4 och 70+ och som aktivt utövar sporten. Vi fungerar som ungdomsgård, gymnasieskola och fritidshem – vilka andra sporter kan skryta med det? Vi rehabiliterar funktionshindrade, förståndshandikappade och långtidssjukskrivna – vilka andra sporter kan skryta med det? Vi står för jämlikhet mellan könen – kvinnor och män tävlar på lika villkor – vilka andra sporter kan skryta med det?

För att kunna tävla på hög nivå räcker det inte med att vara en idrottsman/kvinna av rang, du måste dessutom kunna utbilda och leda en levande varelse på ett halvt ton med egen vilja, växlande humör och förutsättningar mot samma mål som du själv. I andra sk. ”materialsporter” riskerar ju inte idrottaren att ”materialet” har en dålig dag… Tänk om bollen skyggade för målet eller skidorna inte ville svänga till höger? Det skulle göra det hela lite mer intressant, eller hur! 🙂

 

”Roffe” har inte bara vunnit Jerring-priset, han har också satt ridsporten på kartan! Bra Roffe.

 

*Bilden ovan föreställer Rolf-Göran i Globen 2010 på Kiara La Silla. Fotograf: Thérèse Stackelberg

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.