Externa träningar för privatryttare

Berätta lite om dig och din häst – vart står ni utbildningsmässigt och vad är din målsättning med träningen för K-G? Hur länge har du tränat för honom?
Jag har en ny häst sedan tre månader tillbaka. Nikiniki, ett härligt sto född 2001 e Solos Carex – Herkules. Hon är 170 hög och har tävlat en del dressyr och men bara tränat hoppning sporadiskt.
Jag har tränat för K-G sedan jag skaffade min första egna häst för 15 år sen. Tyvärr blir det inte regelbundet men så ofta jag fått chansen. Han lärde mig tömköra innan jag skulle rida in min egna uppfödning, ett sto e Cortez-Chirac. Fördelen med KG är att han kan hjälpa mig med det jag och hästen för tillfället behöver. T ex dressyr eller tömkörning ena gången och hoppning den andra osv.

 
Hur gick träningen senast? Vad tog du med dig därifrån?
Det gick bra, vi blev ordentligt svettiga! Det är inte alltid jag blir det under ett dressyrpass men vi fick jobba ordentligt under en halvtimme.

 
Berätta lite om varför du valt att ta in K-G – vilka är hans styrkor som tränare?
KG är en av landets få, kvarvarande riktiga hästkarlar. Att få hans ögon på mig, min häst och det vi presterar tillsammans är ett privilegium. Han har en unik bredd genom sin erfarenhet av både hoppning, dressyr OCH (töm)körning på både unga och äldre hästar.  Dessutom är KG så ärlig men positiv. Ingenting är svårt eller omöjligt, det ska vara enkelt att rida!

 

Hur ofta brukar ni ha dessa träningar? Vilka är välkomna?
Alla är ponnyer och hästar är välkomna oavsett utbildningsnivå. Såväl hobbyryttare som tävlingsekipage. Det är oregelbundet, vi tar de dagar vi lyckas få KG.

 

Ser han helst att man kommer regelbundet eller går det att komma sporadiskt om man så önskar?
Det är inget krav att vara med varje gång.  

 

Berätta hur ett träningstillfälle, eller ett träningsprogram kan se ut?
En eftermiddag/kväll börjar vi ca kl 15-tiden med halvtimmes enskilda lektioner i dressyr. Sedan fyller vi på med de som ska tömköra antingen enskilt eller 2 och 2 under 45 minuter. Hoppningen tar vi sist eftersom det tar tid att riva banan. Ibland ordnar jag helgkurser med tre pass per ekipage; två tömkörningspass ena dagen och sedan valfritt hopp eller dressyr den andra. Det är en värdefullt tillfälle att få se hästen under flera dagar och i fler discipliner, framför allt från marken.

  
Vad tränade ni på nu sist och hur tänker du inför nästa tillfälle? Har du något konkret som du jobbar på just nu och hur ser den långsiktiga planen/målet ut?
Den här höstens tre tillfällen valde jag att tömköra första gången. Senast red jag dressyr och nu kommande fredag har jag inte bestämt om jag ska hoppa eller rida dressyr. Jag är lite sugen på dressyren eftersom jag vill ha feedback på hur jag lyckats med hemläxan. Det jag jobbar med nu i höst är att lära känna min nya häst Niki och bygga upp mer, starka muskler. Målet är att bli så samspelta som möjligt och främst tävla dressyr nästa år; LA och MSV:C. samt lite lokal hoppning.

 

Har du några ”success-stories” från gänget som brukar träna för K-G? Lyckade tävlingsresultat eller uppnådda milstolpar? 🙂
Under en av mina första hopplektioner för KG drog han fram en 100-lapp och la framför hindret för att märka ut rätt avståndspunkt. ”-Den som prickar in 100-lappen får den”, utropade KG. Jag är en tacksam elev att undervisa, har lätt att ta instruktioner, frågar om jag inte förstår så jag brukar få hundra procent engagemang tillbaka.
En ung tjej hos oss var först tveksam till att ”byta tränare” men efter sin första hoppträning för KG sa hon ”- Så mycket som jag lärde mig idag har jag inte lärt mig i under hela mitt liv”! 

 

Tack Yvonne, för att du ville dela med dig av dina erfarenheter!

 

Kommande träningstillfällen för KG Svensson och andra externa tränare kommer att annonseras här på hemsidan. Ta tillfället i akt och anmäl dig till Yvonne eller den som anges i artikeln som samordnare vid respektive tillfälle.

 

Lycka till med träningen! 

 

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.