Få koll med kollamasken!

Vidilab är ett familjeägt företag med Bitte Ljungström i spetsen som VD. Bitte visade mig runt och det var full fart i laboratoriet. Alla träckproverna som kommer in analyseras samma dag och provsvar skickas så det ska vara hästägaren tillhanda samma dag det kommit till labbet. – ”Men den största anstormningen är ändå på våren innan alla hästar ska ut på bete samt efter sommaren när hästarna kommer hem efter sommarbetet”, berättar Bitte.
IMG_4052 (505x640)
Blodmasken, tack och lov i säkert förvar
Den mest fruktade parasiten hos häst är stora blodmasken. Det är blodmaskens larver som orsakar skador inne i hästen när de vandrar genom blodkärlen till tarmen. Där kan de orsaka blodproppar som leder till att en bit tarm dör. Symptomen är att hästen får en kolik som i de flesta fall kräver kirurgiskt ingrepp men som tyvärr ofta har dålig prognos. Lilla blodmasken kan i sällsynta fall ge sår i hästens tarmvägg när larverna vaknar upp ur sitt vilostadie i tarmslemhinnan vilket kan orsaka kronisk diarré och avmagring. Usch och fy för hästägare med andra ord.

Blodmaskar hittar man genom att leta efter ägg i hästens träck. -”Svaret man får anger antalet ägg per gram träck och är ett mått på hur många äggproducerande vuxna maskar som finns i tarmen” säger Bitte Ljungström.

Vidilabs ”kollamasken” är ett provtagningskit för mask på häst. I provet kan ägg från blodmask, spolmask, fölmask och eventuellt springmask påvisas. Särskild bandmaskanalys kan beställas hos Vidilab som tilläggsanalys mot extra kostnad.

En låda ”kollamasken” kostar normalt 294:- men fram till den 30/9 ger Vidilab 20% rabatt om du uppger VRK2012 när du handlar i deras webshop: kollamasken.jetshop.se. Erbjudandet gäller produkterna ”kollamasken” häst – enpack, 5-pack, 10-pack och ”kollaeffekten”.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.