Månadens profil – Helena Winter

Tack för att du vill ta dig en stund till att prata med oss så att vi får lära känna dig bättre. Några korta frågor:

IMG_4572_(Kopia) 

Namn: Helena Winter

Smeknamn: Hellen (används inte så mkt längre)

Ålder: 48

Stjärntecken: Vädur

Familj: Maken Knut och två barn, Hedda och Adam

Husdjur: Två urgulliga Kaniner

Favorithäst: För närvarande hästen Bonzai

Favoritgren i ridsporten: Dressyr

Intressen förutom ridning: Skidåkning, resor och gärna klättring när möjligheterna ges.

Bästa ämne i skolan: Var nog ganska medelmåttig i de flesta ämnen men tyckte idrott var kul.

Äter helst: Knuts mat

Favoritprogram på TV: Ser i princip aldrig på Tv och har därför inga favoritprogram.

Bästa bok jag läst: Har läst många böcker som varit den bästa.

Favoritmusik: Lyssnar helst på mina barns spellistor på Spotify

Drömresmål: Tillbaka till östra Afrika och ffa till Mocambique.

Bästa egenskap: Att jag i grunden är en positiv person som oftast väljer att fokusera på möjligheter istället för svårigheter.

Bästa minne: Bästa minnet är nog när barnen föddes även om det finns många andra minnen som är roligare än en förlossning.

Hittills viktigaste milstolpe i livet: Som för så många andra så är nog min viktigaste milstolpe i livet att få barn. När man har barn är man inte längre själv den viktigaste personen i sitt liv.

Det här vill jag förändra: Just nu vill jag att utevolten på Thorsholma äntligen ska bli klar.

Min drömkarriär/drömyrke: ?

Dold talang: Bakar goda bullar

Blir jag lycklig av: Glada barn och glada hästar

Mitt motto: Allt går om man bara vill.

Berätta om ditt ridintresse! När började det och vem var det som inspirerade dig till att börja rida? Vem inspirerar dig idag och varför?

Min pappa tyckte om ridning och hästar och fick mig att börjar rida på Stall Maja i början av 70-talet och sedan dess har hästar och ridning varit ett stort intresse för mig. Idag inspireras jag av duktiga och engagerade ridlärare och ryttare omkring mig och av att ridningen i sig är en sådan utmaning.

Hur har ditt rid intresse utvecklats genom åren och vart är det på väg? Vilken målsättning har du på kort och lång sikt med din ridning? Vad motiverar dig? Hur tacklar du motgångar?

Efter ett ganska intensivt ridintresse i barn och ungdomsåren med framförallt hoppning hade jag ett längre uppehåll från ridningen. Återupptog sedan ridningen i vuxen ålder både på ridskola och med egen häst. Jag kommer att fortsätta rida så länge jag utvecklas och tycker att det är roligt och detta i sig är motivationen för mig. Motgångar tacklar jag nog med några svordomar och kör vidare. 

Vad krävs för att bli en bra ryttare? 

Jag tror att man kommer en bit på väg med massor av tålamod , målmedvetenhet och en bra tränare.

Vem tränar du helst för och varför? Vad utmärker en bra tränare för dig? 

Jag har förmånen att träna för flera duktiga ridlärare och för min del just nu så kompletterar de varandra på ett utmärkt sätt. För mig är det viktigt att ridläraren är engagerad och tydlig och har förmågan att lära ut sin kunskap. För mig som rider för olika ridlärare är det också viktigt att dessa ridlärare har en gemensam grundsyn på ridutbildning.

Vilken är din träningsfilosofi? Hur tänker du när du sitter upp på hästen? Vad är det första du gör och hur jobbar du vidare? Vad gör du en dag då du eller din häst känns ”ur form”?

Jag har nog dessvärre ingen träningsfilosofi men tycker att det är viktigt med en långsiktig och kortsiktig plan för hästens träning. Brukar försöka planera veckorna så att hästen får variation i träningen och får träna på varierande underlag. Hur jag tänker från det jag sitter upp på hästen kan se lite olika ut beroende på vilken häst jag rider men grunden är dock att hästen ska ges möjlighet att komma igång. Försöker alltid börja med att arbeta hästen avspänt i en lägre form, arbete med lösgörande övningar och först då hästen är framme för hjälperna gradvis gå över till övningar som kräver lite mer samling.

Berätta om din tävlingskarriär och hur du laddar för framgång inför tävling.

Tävlade en del hoppning i ungdomsåren och har nu startat i några få dressyrtävlingar. Inför tävling försöker jag vara så förberedd jag kan genom att lära mig programmet ordentligt, ta reda på fakta om tävlingsplatsen, vara ute i god tid etc så att jag kan fokusera på hästen och ridningen.

Vad utmärker en bra tävlingsplats? Vad utmärker en väl arrangerad tävling?

Trevliga funktionärer, bra logistik på tävlingsplatsen och bra framridning tycker jag är viktiga faktorer. Det är också viktigt att tävlingen flyter på och att tider hålls och stämmer.

Hur tänker du inför en tävling eller en prestation och hur hanterar du pressen av att vilja prestera?

Inför tävlingar försöker jag tänka att tävlingen i sig är en träning i att tävla men tyvärr är jag av den typen som ibland vill för mycket och då lätt glömmer planlagda strategier i viljan att prestera.

 

Tack för intervjun och lycka till med din ridning under året, önskar Vallentuna Ridklubb!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.