Vår historia

Historiken bakom Vallentuna Ridklubb

Vallentuna Ridklubb VRK bildades 1986 genom sammanslagning av två klubbar: 

Vallentuna Ridklubb – VRK, bildades 1966 som tävlingsklubb för Vallentuna-ryttare på Foderby och Örsta. På Örsta i Angarn fanns också en ridskola. En stor del av sin verksamhet hade klubben på Foderby, t ex kurser och styrelsesammanträden. Från början hade de flesta medlemmarna även sina hästar uppstallade där.

VRK växte och blev en tävlingsklubb för ryttare med egna hästar med ca 300 medlemmar i ett 80-tal stall runt om i Vallentuna.

Hammarbackens Ridklubb – HmRK, bildades 1970. Det startade med åtta personer och sex islandshästar som hyrdes ut för uteridning. Sommaren 1969 flyttade hästarna till Hammarbacken, Stall Maja, ett gammal hönseri som var nedlagt. Byggnaden rustades upp och hästarna flyttade in. Där startade man ridskola i privat regi. På gården fanns även en 4H-gård och scoutlokaler. Ridklubben bildades 1970 av ryttarna på Stall Maja. Klubben ordnade en inbjudningstävling varje vår och på ridskolan fanns ca 12 hästar.

Den 23 augusti 1977 brann Stall Maja ner. Alla hästar klarade sig. Det var tredje gången på kort tid det brann i stallet och branden hade alltid starta på samma ställe, mitt i byggnaden. Polisen misstänkte att branden var anlagd, men några bevis fanns inte.

Jan Forselius som drev ridskolan och ägde de flesta hästarna flyttade med sina hästar till ”Lilla Stallet” på Veda hösten 1977. 

Veda Gård ägdes av Kurt Mattsson, som var travtränare och hade uppfödning av travhästar. Han ägde bl a hingsten Adept, som var mycket framgångsrik.

Stallet var mycket dåligt underhållet . Boxväggarna hade endast övre delen kvar, resten var söndersparkat. Det fanns 13 boxar och 10 spiltor. Nuvarande ponnysadelkammaren var den enda boxen som hade eget vatten och där stod Adept. Där toaletten och spolspiltan är idag stod en jättetank för vattnet.  

Den 1 april 1978 flyttade HmRK in på Veda och ett omfattande upprustningsarbete startade. Klubben ägde då bara en häst som hette Kincob.

På sommaren arrangerade klubben ridläger på Veda med hästar från Väsby RK och hösten 1978 startade den första lektionsverksamheten i klubbens regi på Veda. Man hade ca 10 lektionshästar och i stallet fanns också 11 inackorderingar. I ridgrupperna var det max åtta elever. Första året red man på stallplan under den mörka årstiden och när det var ljust i en hage. Senare köptes ett ridtält som var 17×20 m.

Våren 1982 bildade VRK och HmRK en kommitté som drev frågan om ett ridhus i Vallentuna för både ridskolan och alla privatryttare runt om i Vallentuna. Ett ridhus stort nog att att kunna ha både regionala och nationella tävlingar.

1983 hade HmRK ca 350 medlemmar, 264 ridskoleelever, 33 ridgrupper och fyra instruktörer (Gun Grönroos, Annika Skoog, Lena Forsberg och Lena Brogren). Klubben ägde nio hästar, hyrde in sex hästar och hade nio inackorderade privathästar på Veda. 

Våren 1983 köpte Vallentuna Kommun Veda Gård och kommunen äger fortfarande Veda.

1984 bildades Stiftelsen Vallentuna Ridsällskap av VRK, HmRK och Vallentuna Kommun för att driva ridhusfrågan i Vallentuna. Första ordförande var Carl-Erik Wikström, senare kom Åke Uddén.

Sommaren 1986 började man efter många diskussioner att bygga ridhuset på Veda. Med en manege på 24×80 m, det största ridhuset i hela Stockholmsområdet. Anläggningen skulle vara öppen för alla ryttare anslutna till Vallentunas två ridklubbar VRK och HmRK. ”Tanken med att bygga ett så stort ridhus är att man ska kunna ha dubbla lektioner, ridskolan på ena sidan och privatryttare på den andra”, förklarade Åke Uddén i en intervju i DN aug. -86.


Källa: DN Arkiv

1986 gick klubbarna ihop. Officiellt bildades den nya klubben som fick namnet Vallentuna Ridklubb den 17 januari 1987. Klubbordförande var Leif Birgander.

1999 firade Vallentuna 800 år och då hade klubben en stor hästuppvisning på Veda. Med modevisning för både häst och ryttare, tävlingar, körning och en kadrilj som dressyrryttaren och instruktören Viveka Fellbom satte ihop. Det var fyra shettisar, fyra C-ponnyer, fyra D-ponnyer och fyra stora hästar. Deltagarna i kadriljen var klubbmedlemmar som red egen häst eller ridskolehäst.

”Vallentuna är ju känt för sina väderkvarnar och det är som en väderkvarnsvinge när ekipagen snurrar mot kadriljens slut, i tripp, trapp, trull … och minitrull”, säger Viveka.

Kadriljen skickades in som tävlingsbidrag till Globen det året och vann. Så klubben fick visa upp kadriljen under Globen Horse Show, då kompletterad med Fantomen ”Ubbe” Nordström och hans sjuåriga andalusiska hingst Hispano, till musik ur Fantomen från Operan.

det kommer mer…..

Ridskole-/verksamhetschefer på Veda genom åren:

1978 Kattis Erlander

1979 – 1983 Gun Grönroos. Hon finns numera på Överby Hästsportförening.

1984 – 1988 Annika ”Ankan” Skoog. Idag verksam på hästanläggningen  Thorsholma Gård.

1989 – 1999 Lena Bredberg. Idag finns hon på ”Stora Wäsby” i Upplands Väsby.

2000 – 2002 Sandra Odelberg. Idag driver hon hästverksamhet på sin gård utanför Strömsholm.

2003 – 2007 Leena Lundin. Idag dressyrtränare med elever i runt om i Stockholm, Värmland och Norge.

2007 såldes ridskolan till Malin och Magnus Hamilton som driver den i privat regi sedan dess.

Stort tack till bl a Annika ”Ankan” Skoog som sparat gamla tidningsklipp.