Vår fantastiska ponny, Dumle!

Dumle, f. 2001

e: Powerboy u: Crut

Dumle heter egentligen Tamino som är hans riktiga namn, men på ridskolan är han omdöpt till Dumle! Han är en 1.44,5 cm hög d-ponny valack född 01 är brun/röd med svart man och svans och har en stjärna i pannan. Flera undrar säkert varför han bara har ett öga? jo, Dumle har bara ett öga eftersom han skadade sitt ena öga när han var föl och har därför alltid varit enögd, men det hindrar inte honom! Dumle är en supertalang på att hoppa och är även väldigt mjuk och fin i dressyren! Han har tävlat Ridskolecupen här på ridskolan i både hoppning och dressyr, och även tävlat i Ponnycupen hoppning med mycket fina resultat! En toppenponny som alla uppskattar!

Jonna, Dumles förra ryttare har berättat mer honom! (observera att hon kallar honom Tamino, eftersom han egentligen heter det 😉 ) :

”Den 1 april 2012 hämtade vi hem honom och jag sätter 1 miljon på att jag var den lyckligaste människan på jorden! Min planering med Tamino var att träna han i dressyren då han var som svagast där. Kortade man tyglarna på honom och krävde att han skulle gå ner i form stod han stilla på stället och studsade likt en gummiboll. Men han är otroligt lätt lärd så efter bara några månader så gick han i form som han inte hade gjort annat. Min dressyr tränare berömde mig för att jag hade lyckats bygga så mycket muskler på honom och lyckats ta fram hans fina steg ännu mer än innan. I hoppningen ökade vi svårigheten mer och mer och tränade mycket på teknik, tryck i galoppen och sprången, form mellan hindrerna, distanser och att han skulle hoppa med ryggen och igenom hela kroppen. Allt flöt på väldigt bra där med och vi blev bara mer och mer sammansvetsade.Jag tränade även terräng med Tamino som var vårt bästa moment. Min terräng tränare sa ord som ”hinderklok ponny” och berömde oss väldigt mycket vilket var väldigt kul.Vi hann göra väldigt många starter under det halvåret jag hade honom. Jag anmälde oss till en P70 (som är en lättare klass i fälttävlan) men då min vän och tränare inte kunde hänga med och hjälpa oss på tävlingen strök jag mig tyvärr, vilket man ångrar nu i efterhand. Men då jag aldrig hade varit eller tävlat en fälltävlans tävling innan kände jag mig väldigt osäker och ville inte ta några risker.

 

Men vi var i alla fall med i div 3 laget i dressyr där laget kom 2a alla tre omgångarna och 2a bland alla lag efter alla 3 omgångarna. Under div 3 slog vi poängrekord om och om igen men tyvärr lyckades vi alltid hamna första utanför placering. Men en gång knep vi en 5placering individuellt i en LC:2 klass. Vårat poäng rekord blev sedan 72% i en LB:1 klass. I hoppningen ville jag ligga på en låg nivå för att öva på att få upp hans självförtroende och motivation till att tävla inom hoppningen igen då han hos en tidigare ryttare blivit väldigt pressad och hade sedan tillslut vägrat att gå in på banan. Men vi startade i alla fall lokala tävlingar på en LC nivå och var tillslut ett väldigt farligt ekipage på banan och knep nästan en rosett på varje tävling vi startade. Jag och Tamino tränade MSV moment inom dressyren. I hoppningen tränade vi på 1m-115m höga hinder och MSV linjer. En träning lyckades jag och Tamino att hoppa 130-140cm höga hinder på en MSV bana. Den känslan sitter fortfarande kvar i min kropp. Den är oslagbar! I terrängen nötte vi grunder och hoppade väl som högst ett hinder på 1m skulle jag gissa.

Så det högsta vi hann göra på tävling under ett halvår var att starta en LA:1 i dressyr, LB i hoppning (fast det var en pay and jump, men kombination var med) men om man ska ta en lokal start så var det LC(90 cm) och i terrängen hann vi inte starta något.Sen lärde jag Tamino massor av trick som vacker hov (vilket han kom ihåg när jag hälsade på honom), puss (vilket han med kom ihåg), hälsa på mamma (vilket han med kom ihåg), inkallning, följa mamma (som följa John), backa, nicka, klia ryggen, stanna, rulla och massa mera. Vi gjorde mycket frihetsdressyr och kommunicerade väldigt bra.

Jag är oerhört tacksam för att jag lärde känna denna underbara ponny. Tack till er där borta på ridskolan som tar så bra hand om honom!

Kram från Taminos gamla matte Jonna.”

Tack så jättemycket Jonna för att du tog din tid att skriva om eran historia! Här är massa fina bilder på Dumle med Jonna i sadeln, från deras tid ihop! Tack för bilderna Jonna!

dsc_1405_503a2dde9606ee325500668dDumle 1Dumle 2img_1702_50280de5ddf2b33b29000012img_8839_50337578e087c33030000068img_9114_503379d5e087c330340000c1

pic_508ce968ddf2b342dc0025f6pic_50905fb8ddf2b37315001ebc

pic_199102724

pic_203881409

Fina Dumle!

terrang2_007_503f5b54e087c358380002a5

 

Här är 2 filmklipp också!

 

Tack igen Jonna för att du tog din tid och berättade om Tamino, ”Dumle”!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.