Viktig information till alla medlemmar och besökare!

Den startar som en förkylning med hög feber och snuva men blir snabbt mycket omfattande, ofta med stora varbölder som spricker runt huvud och hals som följd. Det finns stor risk för komplikationer och följdsjukdomar som t.ex. lunginflammationer och andra kroniska sjukdomar och i vissa fall dör hästen/ar.

 

Kvarka är väldigt förrädiskt eftersom det smittar även innan den bryter ut, vilket gör att människor som vistas i olika stall utan att byta alla kläder ink. skor, hjälm, vantar, stövlar shortshaps, sporrar mm kan smitta utan att veta om det. Kvarka smittar alltså inte endast från häst till häst utan sätter sig även på utrustning och din egen hud.

 

Därför ber vi er att absolut inte använda samma kläder i olika stall. Byt allt och tvätta er ordentligt samt tvätta alla kläder som befunnit sig i stallet eller som du burit efter besök i stallet (kläder ska tvättas i minst 60 grader och med rätt mängd tvättmedel), men framför allt, försök att under den känsligaste tiden nu på vintern, bara hålla er i ett stall.

 

Vid en eventuell smitta blir hela stallet isolerat och stängt. Förutom ett väldigt smärtsamt sjukdomsförlopp, där hästar även i vissa fall dör, så är det också ett jättejobb för personal med allt vad det innebär att ha denna sjukdom i stallet. Risken är också stor att lektionerna måste ställas in om många hästar blir sjuka.

 

Vi förstår att det kan innebära problem för dig som rider på två ridskolor, har medryttarhäst eller privathäst i annat stall, men dessa åtgärder behövs för att både våra, och hästar i andra stall, ska skyddas.

 

Du kan läsa mer på http://www.sva.se/djurhalsa/hast/infektionssjukdomar-hast/kvarka-hast

 

och här kan du själv hålla dig uppdaterad om smittade stall i hela landet. https://www.travsport.se/wicket/bookmarkable/se.atg.web.travsport.page.polopoly.InfectionInfoArchivePage?5&name=smittoinfo

 

 

Stall med komfrimerad smitta i stockholmsområdet just

nu. (Uppdateras dagligen)

-21/1; konstaterat hos häst i Täby kommun.

-21/1; konstaterat hos häst i Norrtälje kommun. .

-11/12; konstaterat hos häst i Upplands Bro kommun.

 

Stall med misstänkt smitta i stockholmsområdet just nu. (uppdateras dagligen)

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.