VRK Profil – Annie Unghanse!

annie1Namn: Annie Unghanse

Smeknamn: Oj, har inget, brukar kallas Annie för det mesta. Lite svårt att komma på ett bra smeknamn till Annie..

Ålder: 13 år.

Stjärntecken: Vattuman.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster.

Husdjur: Min familj äger tillsammans 5 hästar och 1 hund.

Favorithäst: Alltså en utav mina egna hästar? Det svårt tycker om alla lika mycket, men Texas betyder väldigt mycket för mig. 

Favoritgren i ridsporten: Hoppning, så klart! 

Intressen förutom ridning: Tennis, fota, och vara med kompisar.

Bästa ämne i skolan: Idrott och matte.

Äter helst: Tacos, sushi, vattenmelon och glass kan jag äta nästan när som helst!

Favoritprogram på TV: Greys Anatomy och Vampire Diaries.

Bästa bok jag läst: Frost.

Favoritmusik: Lyssnar inte speciellt mycket på musik, men Adele tycker jag är väldigt bra.

Drömresmål: Australien.

Bästa egenskap: Kreativ och har lätt att umgås med andra.

Bästa minne: SM 2013 tillsammans med Texas.

Det här vill jag förändra: Jag vill ha fred i världen & att män och kvinnor är lika mycket värda och har lika mycket rätt till allt i världen. 

Min drömkarriär/drömyrke: Helst skulle jag vilja bli världsstjärna inom hästar. Men om jag inte hade intresse för hästar skulle jag gärna vilja bli läkare eller lärare.

Dold talang: Är väldigt bra på att gör flätor som fisbensfläta, inbakade osv. Och gånger tabellerna kan jag som rinnande vatten, haha! 

Blir jag lycklig av: Mina underbara kompisar. 

Mitt motto: Att våga är att förlora fotfästet för en sekund, att inte våga är att förlora sig själv.

Annie Unghanse 1


Berätta om ditt ridintresse! När började det och vem var det som inspirerade dig till att börja rida? Vem inspirerar dig idag och varför? Hästar har jag varit uppvuxen med hela mitt liv, eftersom min mamma tävlade på väldigt hög nivå. Så det var hon som inspirerade mig. Jag börjar rida på ridskola när jag var 6-7 år tror jag. Idag är det nog fortfarande min mamma som inspirerar mig och varför; jag tycker ridning är en otrolig unik sport. 


Hur har ditt rid intresse utvecklats genom åren och vart är det på väg? Vilken målsättning har du på kort och lång sikt med din ridning? Vad motiverar dig? Hur tacklar du motgångar?  Det har utvecklats väldigt mycket, jag hoppas mitt intresse sitter kvar länge och att jag har förutsättningarna att fortsätta med hästar hela livet. På kort sikt är att jag ska ha jätte kul på C & D ponny och tävla det så länge som jag kan. Vill gärna tävla på lika hög nivå som jag har tävlat på B ponny, alltså SM och sådant. Lång sikt vill jag bli tävla på elit nivå, både som junior och senior och allt det.

Vad som motiverar är väl att jag tycker det är jätte kul att rida & håll på med hästar. Motgångar kommer vi få alla någon gång eller haft någon gång. Om det är en halt  häst, en bruten arm, om man har en dum ponny inne på banan osv. Då är det bara att tänka på allt positivt istället & försöka lösa situationen på bästa sätt!


Vad krävs för att bli en bra ryttare? Det var en rätt så svår fråga, men tålamod är bra att ha och vilja träna mycket. Och att både man själv och sin ponny/häst tycker det är roligt varje dag.


Vem tränar du helst för och varför? Vad utmärker en bra tränare för dig? Jag tränar mestadels för min mamma men jag tränare också för Ann Liwing. Min mamma hjälper mig både med markarbete och hoppning, men för det mesta med dressyren då det är en extrem viktigt del för att hoppningen ska funka. Hon är en trygghet för mig och väldigt häst kunnig så henne är alltid skönt att ha vid min sida. Ann är också en otrolig duktig tränare och känner mina och min systers ponnyer väl. Hon önskar en alltid gott, och verkligen engagerar sig i sina elever. 

En bra tränare för mig är någon som vill hjälpa till och engagerar sig i sina elever, har koll på vad som behövs för att man ska bli bättre, roliga träningar & pushar en framåt till att ha kul! 


Vilken är din träningsfilosofi? Hur tänker du när du sitter upp på hästen? Vad är det första du gör och hur jobbar du vidare? Vad gör du en dag då du eller din häst känns ”ur form”? Det beror helt på vad man ska göra det ridpasset, dressyr, markarbete, hoppa. Men det jag alltid gör på alla mina ponnyer innan jag börjar jobba dom, är att jag galoppera ca 2 varv i varje varv. Så dom mjukar upp kroppen och framför allt det viktigaste ryggen. Sedan brukar jag nästa alltid varje ridpass jobba med att hästen är mjuk och rund i formen, svarar för skänkeln och lyssnar på bromsen. Det tycker jag är dom viktigaste grejerna att man har koll på innan man går in på banan och börjar hoppa. 

Om min ponny eller jag känns ur form, brukar jag försöka slappna av ett tag först och ha mindre förväntningar. Sen brukar jag alltid be mamma om hjälp för då får jag något att jobba på. 


Berätta om din tävlingskarriär och hur du laddar för framgång inför tävling. Min tävlingskarriär började när jag var runt 8 år på min första ponny Ninni. Innan en tävling laddar jag upp genom att kolla igenom gamla tävlingsfilmer där jag tycker att det har gått väldigt bra. Sedan brukar jag också diskutera med mamma ofta om vad jag ska fokusera på vid varje tävling.


Vad utmärker en bra tävlingsplats? Vad utmärker en väl arrangerad tävling? Först och främst är det ju viktigt att tävlingen har dom klasserna/höjderna man ska hoppa. Sen tycker jag det som är absolut viktigaste är att underlaget är bra. Både underlaget där själva tävlingen är och att framhoppningen har bra underlag. Tävlingen ska också vara en väl planerad tävling alltså att alla funktionär & alla dom som jobbar där har koll på vem som ska komma in på framhoppningen, vart man ska parkera etc etc. Tävlingen ska ha en hyfsad okej cafeteria med olika maträtter, och sen sist men inte minst tycker jag att spekarn och domaren ska vara trevliga och försöka uppmuntra publiken att applådera mer, det tror jag alla ryttare uppskattar! 


Hur tänker du inför en tävling eller en prestation och hur hanterar du pressen av att vilja prestera? Tyvärr är jag en sådan person som har extremt hög presentations ångest och vill alltid prestera. Innan tävling är jag rätt så lugn och försöker bara fokusera genom att vara för mig själv en stund. Men efter ritten då kan jag bli rätt så sur t.ex för att jag inte kom rätt på alla hinder. Men oftast är det inte så länge jag är sur utan efter ett tag brukar jag tänka igenom ritten istället och inse att det var en väldigt bra runda! 

Men så mitt tips är väl att innan tävlingen kan man kolla igenom gamla tävlings filmer så man får upp motivationen, och sedan när man t.ex går banan är ett tips att man går lite för sig själv och inte med kompisarna och att man inte försöker jämföra sig med andra.

 

 

annie2

 

Tack Annie för att du tog dig tid att svara på frågorna, och all lycka till i framtiden!

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.